Άνω και κάτω βλεφαροπλαστική

DSC_1314.jpgΒλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται περίσσεια δέρματος και περικογχικού λίπους από τα άνω και κάτω βλέφαρα με σκοπό να αποκατασταθεί ένα πιο νεανικό βλέμμα. Σκοπός του χειρουργείου είναι η αφαίρεση του χαλαρού δέρματος, ρυτίδων ή λίπους που προβάλει, χωρίς όμως να δημιουργείται άδειασμα των βλεφάρων.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ

Καθώς μεγαλώνουμε ο κυκλοτερής μυς του βλεφάρου ατονεί, χαλαρώνει και κατεβαίνει, παρασύροντας μαζί του το δέρμα των βλεφάρων. Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται έντονη η δακρυική αύλακα, επιμηκύνεται και χαλαρώνει το κάτω βλέφαρο, το οποίο σε προχωρημένη ηλικία παρουσιάζει εκτρόπιο και επιφορά, ενώ το άνω βλέφαρο παρουσιάζει χαλάρωση του δέρματος και πτώση. Χαλάρωση εμφανίζεται και στο διάφραγμα (στηρικτικός ιστός κάτω από το δέρμα του βλεφάρου) γεγονός που  επιτρέπει στο λίπος να προβάλει και να δημιουργεί μικρές κήλες κάτω από δέρμα (σακούλες), την ίδια στιγμή που ο βολβός βυθίζεται προς τα μέσα. Το δέρμα των βλεφάρων καθώς μεγαλώνουμε ατροφεί, γίνεται λεπτότερο με λιγότερες ίνες ελαστίνης. Γίνεται επομένως κατανοητό γιατί η βλεφαροπλαστική πρέπει να πραγματοποιείται από πλαστικό χειρουργό με πλήρη αντίληψη των προβλημάτων γήρανσης του οφθαλμού.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ανάλογα με τις ανάγκες μπορεί να γίνει άνω, κάτω βλεφαροπλαστική ή συνδυασμός των δύο. Μεγάλης σημασίας είναι η προεγχειρητική εξέταση και ο σωστός σχεδιασμός. 

  • Στην άνω βλεφαροπλαστική: η τομή γίνεται στο δέρμα (στη βλεφαρική πτυχή), αφαιρείται δέρμα και μικρό τμήμα του μυός, ενώ αν υπάρχουν λιποκήλες αυτές πρέπει προσεκτικά να αφαιρεθούν ή να τοποθετηθούν στη σωστή τους θέση. Το τραύμα κλείνεται με μη απορροφήσιμα ράμματα τα οποία αφαιρούνται την 5η μέρα. Δεν υπάρχει πόνος, όμως υπάρχει οίδημα και μικρές εκχυμώσεις (μελανίες), που υποχωρούν την πρώτη εβδομάδα
  • Στην κάτω βλεφαροπλαστική: η τομή γίνεται στο δέρμα, λίγα χιλιοστά κάτω από τις βλεφαρίδες ή στον επιπεφυκότα (όταν δεν είναι αναγκαία η αφαίρεση δέρματος). Αφαιρείται κυρίως λίπος και λιγότερο δέρμα, (όταν υπάρχουν σακούλες), ενώ συχνά χρειάζεται να ενισχυθεί και ο σύνδεσμος του έξω κανθού (με κανθοραφή) για να αποκατασταθεί το νεανικό σχήμα του οφθαλμού. Το τραύμα κλείνεται με μη απορροφήσιμα ράμματα τα οποία αφαιρούνται σε 5-6 μέρες. Όπως και στην άνω βλεφαποπλαστική δεν υπάρχει πόνος, όμως υπάρχει οίδημα και μικρές εκχυμώσεις (μελανίες), που υποχωρούν την 1η-2η εβδομάδα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η βλεφαροπλαστική απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δώσουν μία πιο ξεκούραστη μορφή στο βλέμμα τους και κατ’ επέκταση σε όλο τους το πρόσωπο, συνήθως  βρίσκονται στην ηλικία των 40-50 ετών. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό χαλάρωσης των βλεφάρων, με έντονη ρυτίδωση, σακούλες και μαύρους κύκλους απευθύνονται στον πλαστικό τους μια δεκαετία συντομότερα. Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι γυναίκες με το σύνδρομο των floppy eyes, οι οποίες κάνουν έντονη κατακράτηση υγρών γύρω από τα μάτια κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου τους και οι οποίες θα αναζητήσουν νωρίς χειρουργική λύση για τη χάλαση των βλεφάρων τους. Ένδειξη για χειρουργείο ωστόσο έχουν όλοι οι ασθενείς στους οποίους παρεμποδίζεται μηχανικά η όραση, από περίσσεια δέρματος του άνω βλεφάρου και όσοι έχουν ήδη υποβληθεί σε ρυτιδεκτομή προσώπου, και θέλουν να αποκαταστήσουν ένα συνολικά πιο νεανικό πρόσωπο. 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία (με ή χωρίς μέθη) ή γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μία ώρα για τα άνω βλέφαρα και 1,5 ώρες για τα κάτω.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στην τυπική βλεφαροπλαστική οι τομές γίνονται πάνω στη φυσική βλεφαρική πτυχή του άνω βλεφάρου και ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου. Και οι δύο τομές έχουν μια μικρή επέκταση στα πλάγια, προς "το πόδι της χήνας". Οι τομές που κρύβονται μέσα στις φυσιολογικές πτυχές των βλεφάρων, στην αρχή είναι κόκκινες, σταδιακά αποχρωματίζονται και μετά από 8-12 μήνες είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες. Ειδικά για το κάτω βλέφαρο, όταν το πρόβλημα είναι οι λιποκήλες που προβάλλουν και δεν υπάρχει χαλάρωση δέρματος, η τομή μπορεί να γίνει εσωτερικά στον επιπεφυκότα, χωρίς εμφανή τομή στο δέρμα του κάτω βλεφάρου.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα αποτελέσματα έχουν μακροχρόνια διάρκεια, εξαρτάται όμως και από τον ασθενή να τροποποιήσει την καθημερινότητά του για να τα συντηρήσει. Έτσι, εκτός από τις γενικές οδηγίες για σωστή ενυδάτωση, διατροφή και ώρες ξεκούρασης, θα δοθούν οδηγίες για ειδικές καλλυντικές και αντηλιακές κρέμες, για την ανάγκη προφυλακτικής χρήσης botox στον περιορισμό των ρυτίδων στο “πόδι της χήνας” και για τη χρήση ειδικών fractional laser (ERBIUM-YAG) ή φυτικών peelings που νεαροποιούν το δέρμα γύρω από τον κόγχο. Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα ξαναχάνει την ελαστικότητά του και οι μύες χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα το χειρουργείο να πρέπει να επαναληφθεί μετά από 10-15 έτη.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής μειώνει την περίσσεια δέρματος, μαζί με τις υπάρχουσες ρυτίδες στο άνω και κάτω βλέφαρο, και ότι βελτιώνει το περίγραμμα των οφθαλμών, μειώνοντας το λίπος που υπάρχει κάτω από τα βλέφαρα και αποκαθιστώντας τη σωστή / νεανική κλίση του έξω κανθού. Δεν επηρεάζει όμως σημαντικά τις ρυτίδες στο “πόδι της χήνας” και δεν αλλάζει τη θέση των φρυδιών. Αυτά μπορούν να διορθωθούν προσωρινά με τη χρήση botox και νημάτων ή χειρουργικά με brow lift. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητηθεί να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Ως γενική αρχή όταν η επέμβαση γίνεται γίνεται από ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως μικρές. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί ο ασθενής τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες και να ενημερώνει το γιατρό του για ό,τι τον απασχολεί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δοθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και όσα πρέπει να λάβετε μετά, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με βάση το ιστορικό σας. Σε περίπτωση που έχετε ιστορικό χρόνιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, γλαυκώματος, νόσου Graves κ.α. θα χρειαστεί να εξεταστείτε από οφθαλμίατρο. 

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικά αυτοκόλλητα γαζάκια και θα έχετε ένα αίσθημα τάσης στα βλέφαρα από το εξελισσόμενο οίδημα. Θα χρειαστεί να έχετε συνοδό μαζί σας για να επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι.

Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση συστήνεται η χρήση παγωμένων επιθεμάτων, για την αποφυγή οιδήματος και αιμορραγίας, τεχνητών δακρύων και οφθαλμικής αλοιφής. Σπάνια χρειάζονται αναλγητικά. Αν είστε διαβητικοί ή καπνιστές θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση.

Στην κλινική παραμένετε για δύο ώρες όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας, εξαιτίας του οιδήματος και των εκχυμώσεων, πρέπει να έχει υπολογιστεί στη 1 εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα είστε προσεκτικές/οι γιατί εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί το οίδημα και η εκχύμωση. Θα πρέπει να αποφύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική κόπωση και έκθεση στον ήλιο. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων θα σας δοθούν οδηγίες για την ουλή, η οποία κρύβεται εύκολα και μέσα στους επόμενους μήνες εξαφανίζεται.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Το κόστος της βραχιονοπλαστικής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου.