Βραχιονοπλαστική

Καθώς μεγαλώνουμε το σώμα χάνει το νεανικό του περίγραμμα. Απο τα σημεία που βάλλονται πρώτα στο γυναικείο σώμα είναι τα μπράστα. Η χαλάρωση στο δέρμα σε συνδυασμό με την εναπόθεση λίπους παραμορφώνουν μη αντιστρεπτά το σχήμα τους.

DSC_1321.jpgΟι εσωτερικές περιτονίες χαλαρώνουν και τα μπράστα εμφανίζουν πτώση στην οπίσθια και έσω επιφάνεια τους, όταν οι βραχίονες είναι σε απαγωγή. Η χαλάρωση μπορεί να περιορίζεται στη μασχάλη ή να επεκτείνεται πολύ πέρα από αυτή φτάνοντας στον αγκώνα. Αιτίες για την εξέλιξη του φαινομένου, εκτός από τους μηχανισμούς γήρανσης που λειτουργούν πάντα, είναι η απότομη απώλεια σωματικού βάρους, οι συχνές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, η μη άσκηση και το κάπνισμα. Εφόσον το ζητούμενο είναι τα καλλίγραμμα άνω άκρα, η απάντηση είναι η βραχιονοπλαστική.

Τι μπορεί να γίνει 

Η περίσσεια δέρματος, η παρουσία ραγάδων και η παρουσία μικρής –μεσαίας ποσότητας λίπους στον υποδόριο ιστό του βραχίονα αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά και το χειρουργείο ονομάζεται βραχιονοπλαστική. Σκοπός του χειρουργείου είναι να σμηλευτεί ένα πίο λεπτό και σφικτό άνω άκρο.  Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βραχιονοπλαστικής, η οριζόντια (κλασσική) όταν υπάρχει περίσσεια δέρματος στον κάθετο άξονα του βραχίονα, η κάθετη, στην οποία η περίσσεια δέρματος είναι στον οριζόντιο άξονα και η επεκτεινόμενη στην οποία υπάρχει περίσσεια και στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και η τομή ξεκινάει από τον αγκώνα και δια μέσου της μασχάλης συνεχίζει κάτω στο θώρακα. Η επέμβαση συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση, ενώ προτείνεται μόνο λιποαναρρόφηση σε ασθενείς με μικρή χαλάρωση και αρκετό υποδόριο λίπος.  Η γιατρός θα σας εξηγήσει ποια τεχνική έχει ένδειξη για εσάς με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση σας. 

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η οριζόντια βραχιονοπλαστική προτείνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν χάσει αρκετά κιλά και οι οποίοι παρουσιάζουν κάθετη περίσσεια δέρματος στο βραχίονα, όταν αυτός είναι σε απαγωγή. Ως αποτέλεσμα του χειρουργείου υπάρχει μία οριζόντια τομή στην έσω επιφάνεια του βραχίονα, στην αύλακα του δικεφάλου μυός. Το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών θα πρέπει να συζητείται διεξοδικά με την/τον ασθενή πριν την επέμβαση. 

ΚΑΘΕΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 

Η κάθετη βραχιονοπλαστική προτείνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν χάσει λίγα κιλά και οι οποίοι παρουσιάζουν οριζόντια περίσσεια δέρματος στο βραχίονα, όταν αυτός είναι σε απαγωγή. Ως αποτέλεσμα του χειρουργείου υπάρχει μία μικρή κάθετη τομή στη μασχάλη, η οποία είναι ελάχιστα ορατή μέσα από τα ρούχα.

Η ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική προτείνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν χάσει πολλά κιλά, συνήθως μετά από βαριατρικό χειρουργείο, και οι οποίοι παρουσιάζουν κάθετη περίσσεια δέρματος στο βραχίονα, όταν αυτός είναι σε απαγωγή και οριζόντια περίσσεια στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Ως αποτέλεσμα του χειρουργείου υπάρχει μία οριζόντια τομή στην έσω επιφάνεια του βραχίονα, η οποία στο ένα άκρο τερματίζει πέρα από τον αγκώνα και στο άλλο πέρα από τη μασχάλη, στη μέση μασχαλιαία γραμμή. Το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών πρέπει να συζητείται με την/τον ασθενή πριν την επέμβαση, ο οποίος πρέπει να είναι ενήμερος ότι παρά τη σημαντική βελτίωση  στο περίγραμμα των άνω άκρων και του κορμού του θα υπάρχει μία τομή που θα είναι εμφανής μέσα από συγκεκριμένα ρούχα. 

Σε ποιούς απευθύνεται η βραχιονοπλαστική

Υποψήφιοι για βραχιονοπλαστική είναι οι ενήλικες ασθενείς με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, οι οποίοι έχουν σταθεροποιήσει το σωματικό τους βάρος, έχουν αποκτήσει φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος) και δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Η βραχιονοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 2,5 ώρες. Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών. 

Πως θα είναι οι ουλές μετά την βραχιονοπλαστική

Το είδος των ουλών εξαρτάται από το χειρουργείο που θα επιλεγεί. Έαν πραγματοποιηθεί οριζόντια βραχιονοπλαστική θα υπάρχει μία τομή που θα ξεκινάει από τη μασχάλη και θα τελειώνει λίγο πριν την άρθρωση του αγκώνα. Στην κάθετη βραχιονοπλαστική η τομή είναι μικρή, μήκους λίγων εκατοστών και κρύβεται στον μασχαλιαίο βόθρο. Περισσότερο εμφανείς είναι οι ουλές στην επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική στην οποία η τομή ξεκινάει λίγο πριν τον αγκώνα και δια μέσου της μασχάλης συνεχίζει στο θώρακα στη μέση μασχαλιαία γραμμή. Οι ουλές καλύπτονται από τα ρούχα το χειμώνα και το καλοκαίρι με ειδικό makeup σώματος. Για τους πρώτους 8 μήνες οι ουλές είναι εμφανείς, μετά από το διάστημα αποχρωματίζονται, ρικνώνονται και γίνονται λιγότερο έντονες. Για την πλειονότητα ωστόσο των γυναικών, ακόμα και στην επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική, οι ουλές είναι αμελητέες μπροστά στη βελτίωση στο περίγραμμα του σώματός τους. Για την αποφυγή δύσμορφων ή υπερτροφικών ουλών θα σας δωθούν οδηγίες αμέσως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, ενώ θα μπείτε σε πρόγραμμα παρακολούθησης στην περίπτωση που έχετε ιστορικό χηλοειδών.  

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν μόνιμα και θα παραμείνουν σταθερά, εφόσον οι ασθενείς δεν αυξήσουν το σωματικό τους βάρος και διατηρήσουν ένα μέτριο επίπεδο άσκησης. Οι ουλές θα είναι εμφανείς τους πρώτους 8 μήνες, ενώ μετά από αυτό το διάστημα αποχρωματίζονται και ρικνώνονται. 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της βραχιονοπλαστικής

Σε μία βραχιονοπλαστικη το δέρμα της οπίσθιας και έσω επιφάνειας του βραχίονα αφαιρείται και μαζί με αυτό παλιές ραγάδες και ουλές. Το χειρουργείο δε θα διορθώσει την ποιότητα του δέρματος που θα μείνει και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι κάποιες ραγάδες και η λέπτυνση του δέρματος θα παραμείνουν και μετά την επέμβαση αλλά θα είναι λιγότερο εμφανείς, επειδή το δέρμα που διατηρείται διατείνεται. 

Από τους σοβαρότερους περιορισμούς του χειρουργείου της βραχιονοπλαστικής είναι η ύπαρξη παλαιών δύσμορφων ουλών και χηλοειδών σε άλλα σημεία του σώματος, γιατί η πιθανότητα να δημιουργηθούν χηλοειδή στους βραχίονες είναι μεγάλη. Επίσης, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, με καθυστερημένη επούλωση, που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή εκείνοι με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από χειρουργεία αισθητικής φύσεως. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την βραχιονοπλαστική

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητήθει να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με βάση το ιστορικό σας. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό στα χαμηλότερα επίπεδα, γιατί πιθανές διακυμάνσεις μπορεί να αναβάλλουν το χειρουργείο και θα σας ζητηθεί ήπια εξάσκηση των μυών του βραχίονα ένα μήνα πριν το χειρουργείο.  

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικό πιεστικό ένδυμα, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τί πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για λίγες ώρες όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στη 1 εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα. 

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό πιεστικό ένδυμα το οποίο και θα κρατήσετε για 6 εβδομάδες. Πιθανά να έχετε παροχέτευση η οποία θα αφαιρεθεί τα πρώτα 24ώρα, ενώ θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατό. Ο πόνος και το οίδημα όταν υπάρχουν αντιμετωπίζονται εύκολα. Επειδή οι ραφές είναι ενδοδερμικές δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ράμματα. 

Ποιο είναι το κόστος  της βραχιονοπλαστικής

Το κόστος της βραχιονοπλαστικής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά του ειδικού πιεστικού ενδύματος.