Λιποαναρρόφηση σώματος

Στο ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζονται περιοχές με εντοπισμένη εναπόθεση λίπους στο υποδόριο, γνωστές ως λιποαποθήκες. Οι λιποαποθήκες που είναι ανθεκτικές στη διάιτα και τη γυμναστική αναφέρονται ως λιποδυστροφίες και έχουν χαρακτηριστική εντόπιση στο γυναικείο και ανδρικό σώμα.

DSC_1311.jpgΗ χειρουργική τεχνική εξάληψης του εντοπισμένου λίπους από το ανθρώπινο σώμα ονομάζεται λιποαναρρόφηση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με άλλες επεμβάσεις.


Τι μπορεί να γίνει

Η λιποαναρρόφηση στοχεύει στη μείωση του τοπικού και επίμονου λίπους. Πριν το χειρουργείο σχεδιάζονται στο σώμα οι περιοχες που πρόκειται να θεραπευτούν. Στη συνέχεια μέσα από πολύ μικρές τομές, και με τη χρήση ειδικής κάνουλας εγχέεται το ειδικό διάλυμμα λιποαναρρόφησης στο λιπώδη ιστό και δημιουργούνται τούνελ. Τα λιπώδη κύτταρα που έχουν αποκολληθεί αναρροφώνται έξω από το σώμα μαζί με το διάλυμμα, με τη βοήθεια μίας ισχυρής αντλίας και ειδικών κανουλών αναρρόφησης. Στις περιοχές με έντονο τοπικό πάχος ο κύκλος αυτός μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές.  Σημαντικό στοιχείο στη λιποαναρρόφηση είναι το ισοζύγιο των υγρών που χορηγούνται πριν και αυτών που αναρροφώνται μετά, μαζί με το λίπος, από το σώμα.  Τα λιπώδη κύτταρα που απομακρύνονται από το σώμα δεν μπορούν να ξαναδημιουργηθούν, οπότε η τεχνική αυτή μειώνει τις λιποαποθήκες. Σε περίπτωση που αυξηθεί το βάρος της/ του ασθενούς μετά τη λιποαναρρόφηση, η εναπόθεση του λίπους γίνεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.  

Σε ποιους απευθύνεται η λιποαναρρόφηση 

Υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση είναι όλοι οι ενήλικες ασθενείς με λιποδυστροφίες, οι οποίοι έχουν σταθεροποιήσει το σωματικό τους βάρος, έχουν αποκτήσει φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος) και δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης απευθύνεται σε όσους ασθενείς πρόκειται να υποβληθούν σε facelift, μηροπλαστική, βραχιονοπλαστική, κοιλιοπλαστική και μειωτική μαστών. Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με μικρής κλίμακας λιποαναρρόφηση προκειμένου να ενισχυθεί το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Όταν σχεδιάζεται λιποαναρρόφηση σε μικρή κλίμακα ο/η ασθενής μπορεί να λάβει τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Διαφορετικά  η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από τις περιοχές που θεραπεύονται. Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών. 

Πώς θα είναι οι ουλές μετά το χειρουργείο

Τα τραύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ μικρά και συχνά τα κλείνουμε με ένα ή κανένα ράμμα. Κατ’ επέκταση οι ουλές που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά μικρές και συχνά μετά από καιρό δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.  

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων

Αμέσως μετά το χειρουργείο παρουσιάζεται οίδημα το οποίο απομακρύνεται σταδιακά τις πρώτες εβδομάδες. Οι ασθενείς καλούνται να φορέσουν ειδικά πιεστικά ενδύματα για 6 εβδομάδες, τα οποία περιορίζουν το οίδημα και από την άλλη βοηθάνε τους ιστούς να συγκολληθούν στις νέες τους θέσεις.  Το αποτέλεσμα θεωρείται μόνιμο μετά από περίπου 3 μήνες και παραμένει σταθερό εφόσον οι ασθενείς δεν αυξήσουν πολύ το σωματικό τους βάρος. Η κατανομή του λίπους μετά από λιποαναρρόφηση γίνεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της λιποαναρρόφησης

Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης δεν αφαιρείται δέρμα, επομένως παλίες ραγάδες και ουλές παραμένουν. Ομοίως δε διορθώνεται προυπάρχουσα χαλάρωση. Επομένως ασθενείς που δεν έχουν ελαστικό δέρμα ίσως να μην είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για λιποαναρρόφηση μόνο. 

Από τους σοβαρότερους περιορισμούς του χειρουργείου της λιποαναρρόφησης είναι ο σταθερός -και εντός φυσιολογικών ορίων- δείκτης μάζας σώματος. Η τεχνική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και πρέπει να προτείνεται μόνο σε ασθενείς που έχουν σταθερό βάρος τους τελευταίους 6 μήνες. 

Επίσης, επειδή κρίνεται απαραίτητη η χρήση του πιεστικού ενδύματος για 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο η περίοδος του καλοκαιριού πρέπει να αποφεύγεται. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις αισθητικής φύσεως, έτσι και στη λιποαναρρόφηση, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ή εκείνοι με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από το χειρουργείο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λιποαναρρόφηση

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητηθεί να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που χρειάζεται να γίνει με βάση το ιστορικό σας. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό στα χαμηλότερα επίπεδα, γιατί πιθανές διακυμάνσεις μπορεί να αναβάλλουν το χειρουργείο και θα σας ζητηθεί ήπια άσκηση δύο μήνες πριν το χειρουργείο.  

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικό πιεστικό ένδυμα, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για λίγες ώρες όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στη 1 εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα. 

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό πιεστικό ένδυμα το οποίο και θα κρατήσετε για 6 εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες από τα τραύματα παροχετεύεται μικρή ποσότητα υγρού και γύρω από αυτά μπορεί να αναπτυχθούν εκχυμώσεις (μελανιές). Ο πόνος όταν υπάρχει αντιμετωπίζεται εύκολα, το οίδημα όμως υποχωρεί αργά, γι'αυτό θα χρειαστούν 2-3 μήνες για να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το κόστος της λιποαναρρόφησης

Το κόστος της λιποαναρρόφησης υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά του ειδικού πιεστικού ενδύματος.