Λιπομεταφορά στο σώμα

Με την τεχνική της λιπομεταφοράς το λίπος που αφαιρείται από μία περιοχή μεταμοσχεύεται σε μία άλλη και ενσωματώνεται

Η λιποαναρρόφηση, η χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης του εντοπισμένου λίπους από το ανθρώπινο σώμα, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Την τελευταία ωστόσο πενταετία έγινε κατανοητή η πολυδύναμη φύση του λιπώδους ιστού, το οποίο αναδείχτηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της  Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Η δυνατότητα επίσης να αντλούμε σχετικά εύκολα βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό δίνει νέες διαστάσεις στην αναγεννητική ιατρική. 

Τι μπορεί να γίνει

Η λιπομεταφορά στοχεύει στη βελτίωση του περιγράμματος τους σώματος και στην αναστροφή της γήρανσης, χρησιμοποιώντας  το λίπος που περισσεύει. Πριν το χειρουργείο σχεδιάζονται στο σώμα οι περιοχές που πρόκειται να θεραπευτούν. Μέσα από πολύ μικρές τομές, και με τη χρήση ειδικής κάνουλας εγχέεται το ειδικό διάλυμα λιποαναρρόφησης στο λιπώδη ιστό και δημιουργούνται τούνελ. Τα λιπώδη κύτταρα που έχουν αποκολληθεί, αναρροφώνται έξω από το σώμα και εν συνεχεία επεξεργάζονται, με φυγοκέντρηση και κλασματικό διαχωρισμό.  Δημιουργείται έτσι ένα ομοιογενές διάλυμα από λιπώδη κύτταρα, το οποίο ενίεται, με μικρές συριγγες, στα κατάλληλα σημεία στο σώμα. Η επιτυχία της επέμβασης είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο αυξάνεται το ποσοστό των μεταμοσχευμένων κυττάρων που επιβιώνει. 

Σε ποιους απευθύνεται η λιπομεταφορά σώματος 

Υποψήφιοι για λιπομεταφορά στο σώμα είναι όλοι οι ενήλικες ασθενείς  που επιθυμούν να μεταφέρουν λίπος στο πρόσωπο και λαιμό, στους μαστούς τους (αυξητική χωρίς ενθέματα ή συμμετροποίηση λόγω ανισομαστίας, σωληνωτών μαστών, προηγούμενο αισθητικό ή ογκολογικό χειρουργείο), τους γλουτούς ή τις κνήμες τους. Οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν σταθεροποιήσει το σωματικό τους βάρος, να έχουν αποκτήσει φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος) και να μην έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η επέμβαση αυτή συνδυάζεται εύκολα με τις επεμβάσεις εκείνες στις οποίες  γίνεται μικρής κλίμακας λιποαναρρόφηση: μηροπλαστική, βραχιονοπλαστική και κοιλιοπλαστική. 

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Όταν σχεδιάζεται λιπομεταφορά σε μικρή κλίμακα ο/η ασθενής μπορεί να λάβει τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Διαφορετικά  η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από τις περιοχές που θεραπεύονται. Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών. 

Πώς θα είναι οι ουλές μετά το χειρουργείο

Τα τραύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου είναι πολύ μικρά και συχνά τα κλείνουμε με ένα ράμμα. Κατ’ επέκταση οι ουλές που δημιουργούνται είναι εξαιρετικά μικρές και συχνά μετά από καιρό δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.  

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων

Αμέσως μετά το χειρουργείο παρουσιάζεται οίδημα το οποίο απομακρύνεται σταδιακά τις πρώτες εβδομάδες. Επίσης από το λίπος που μεταφέρεται επιβιώνει περίπου το 50%. Η εικόνα σταθεροποιείται στις 6 εβδομάδες και μετά από αυτό το διάστημα το αποτέλεσμα θεωρείται μόνιμο και θα παραμένει σταθερό εφόσον οι ασθενείς δεν αυξήσουν ή μειώσουν πολύ το σωματικό τους βάρος. Η κατανομή του λίπους μετά από λιπομεταφορά γίνεται και στις νέες λιποαποθήκες που δημιουργήθηκαν.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της λιποαναρρόφησης

Κατά τη διάρκεια της λιπομεταφοράς δεν αφαιρείται δέρμα, επομένως παλίες ραγάδες και ουλές παραμένουν. Για να πραγματοποιηθεί λιπομεταφορά απαιτείται προυπάρχουσα χαλάρωση στο δέρμα που θα δεχτεί το λίπος από κάτω. Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και ειδικότερα νοσήματα του συνδετικού ιστού, ανοσοκατασταλμένοι και καρκινοπαθείς υπό θεραπεία χρειάζονται σωστή και στενή καθοδήγηση. 

Η τεχνική δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος και πρέπει να προτείνεται μόνο σε ασθενείς που έχουν σταθερό βάρος τους τελευταίους 6 μήνες. Επίσης, οι ασθενείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι μπορούν να χρειαστούν επανάληψη της διαδικασίας μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις αισθητικής φύσεως, έτσι και στη λιπομεταφορά, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ή εκείνοι με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από το χειρουργείο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη λιποαναρρόφηση

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητηθεί να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που χρειάζεται να γίνει με βάση το ιστορικό σας. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό, γιατί πιθανές διακυμάνσεις μπορεί να αναβάλλουν το χειρουργείο και θα σας ζητηθεί ήπια άσκηση δύο μήνες πριν το χειρουργείο.  

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικό πιεστικό ένδυμα, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τι πρέπει να περιμένετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για λίγες ώρες όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στη 1 εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα. 

Τις πρώτες μέρες από τα τραύματα παροχετεύεται μικρή ποσότητα υγρού και γύρω από αυτά μπορεί να αναπτυχθούν εκχυμώσεις (μελανιές). Ο πόνος όταν υπάρχει αντιμετωπίζεται εύκολα, το οίδημα όμως υποχωρεί αργά, γι'αυτό θα χρειαστούν 2-3 μήνες για να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το κόστος της λιπομεταφορας

Το κόστος της λιπομεταφοράς υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου.