Ρινοπλαστική

DSC_13201.jpg

 Ρινοπλαστική 

 Ορίζεται η επέμβαση που αποκαθιστά το μέγεθος και το σχήμα της μύτης. Μπορεί να γίνει για αισθητικούς, λειτουργικούς ή για λόγους αποκατάστασης (μετά από τροχαίο, αφαίρεση όγκου ή έγκαυμα). Σκοπός της επέμβασης είναι να διορθωθεί ή να κατασκευαστεί μία μύτη σε αναλογία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και σύμφωνα με τις επιθυμίες του

της ασθενούς. Σε περίπτωση που υπάρχει σχολίωση ρινικού διαφράγματος πρέπει να αποκατασταθεί η αναπνοή.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς μπορεί να γίνει ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική με ή χωρίς αποκατάσταση της σχολίωσης του ρινικού διαφράγματος (ΣΡΔ). Καταλυτική σημασία για την επιτυχία της επέμβασης έχει η σωστή προεγχειρητική εκτίμηση του ασθενούς (ιδιαίτερα έλεγχος για λειτουργική ρινική βαλβίδα και πιθανή ύπαρξη σχολίωσης ρινικού διαφράγματος) και η κατανόηση των προσδοκιών του. 

 Στην αισθητική ρινοπλαστική αποκαθίσταται η κορυφή της μύτης, μειώνεται ο ήβος της ράχης και έρχονται οι διαστάσεις των ρωθώνων και της ράχης και συμφωνία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια χόνδρινων μοσχευμάτων που λάμαβάνονται από τη μύτη ή από αλλού, με σκοπό να δοθεί το επιθυμητό σχήμα στη μύτη. Το τραύμα κλείνεται με απορροφήσιμα ράμματα, οι ρινικές θαλάμες ταμπονάρονται με ειδικές γάζες και στη ράχη της μύτης μπαίνει ειδικός νάρθηκας, ο οποίος αφαιρείται την 7η μέρα.  

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Ένδειξη για ρινοπλαστική έχουν όλοι οι ασθενείς, με ηλικία από 17 έως 65 ετών, χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, που πιστεύουν ότι μία περιοχή της μύτης τους μπορεί να διορθωθεί. Οι ασθενείς θα πρέπει να επιθυμούν το χειρουργείο για δικούς τους λόγους και όχι επειδή το «προτείνει» κάποιος από το περιβάλλον τους ή επειδή πάσχουν από δυσμορφικό σύνδρομο.  Άτομα με δυσχέρεια στην αναπνοή τους ή υποψία σχολίωσης στο ρινικό διάγραγμα πρέπει να εξετάζονται από ΩΡΛ. Το χειρουργείο μπορεί να συνδυαστεί με ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος. 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ 

Η ρινοπλαστική γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική αναισθησία, διαρκεί 2-3 ώρες και ο ασθενής ξυπνάει με γάζες, εσωτερικά στη μύτη και νάρθηκα εξωτερικά. 

DSC_13191.jpgΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Στην κλειστή τεχνική, η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή στο δέρμα αλλά με μικρες τομές εσωτερικά στο βλεννοογόνο της μύτης. Στην ανοικτή τεχνική υπάρχει μικρή τομή στη στυλίδα. Κάθε μία τεχνική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και η γιατρός θα σας εξηγήσει για ποια επέμβαση είσαστε υποψήφιοι.  Η τομή της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι λίγων χιλιοστών και πολύ γρήγορα είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη. Οι ασθενείς που έχουν ιστορικό χειλοειδών θα μπουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης. 


ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα αποτελέσματα οριστικοποιούνται μετά από 3 μήνες, εξαιτίας της αργής απομάκρυνσης του οιδήματος, και μετά από αυτό το διάστημα είναι μόνιμα. Ο/η ασθενής θα πρέπει να προσέξει πιθανούς τραυματισμούς της μύτης τις πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο και να αποφύγει τη χρήση γυαλιών. 


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι η επέμβαση της ρινοπλαστικής δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς με υπερβολικές απαιτήσεις ή προσδοκίες. Ως επέμβαση βελτιώνει την εμφάνιση του προσώπου αλλά δε σβήνει σημάδια γήρανσης.  


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητηθεί να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Ως γενική αρχή όταν η επέμβαση γίνεται γίνεται από ειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως μικρές. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθεί ο ασθενής τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες και να ενημερώνει το γιατρό του για ό,τι τον απασχολεί.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δοθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και όσα πρέπει να λάβετε μετά, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με βάση το ιστορικό σας. Σε περίπτωση που έχετε ιστορικό χρόνιας αλλεργικής ρινίτιδας, πολυπόδων, κοκκιωμάτωσης Wagener, υπερτροφικών κάτω κογχών ή σχολίωση ρινικού διαφράγματος θα χρειαστεί να εξεταστείτε από ΩΡΛ. 

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα έχετε ειδικό αυτοκόλλητο νάρθηκα εξωτερικά και γάζες εσωτερικά στη μύτη. Θα έχετε  αίσθημα τάσης και βάρους γύρω από τα βλέφαρα και τη μύτη, από το εξελισσόμενο οίδημα και πόνο που θα αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Τις πρώτες μέρες, μέχρι να αφαιρεθούν οι εσωτερικές γάζες, θα υπάρχει αδυναμία αναπνοής από τη μύτη. Θα φύγετε από την κλινική την επόμενη μέρα, θα χρειαστεί όμως να έχετε συνοδό μαζί σας για να επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι. Οι γάζες και τα ράμματα αφαιρούνται την 4η μέρα και ο νάρθηκας την 7η.

Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση συστήνεται η χρήση παγωμένων επιθεμάτων, για την αποφυγή οιδήματος και αιμορραγίας, τεχνητών δακρύων και οφθαλμικής αλοιφής. Θα χρειαστεί να πάρετε αντιβίωση για μία εβδομάδα και αν φοράτε γυαλιά θα πρέπει για ένα μήνα να τα αντικαταστήσετε με φακούς.

Στην κλινική παραμένετε για μία μέρα όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας, εξαιτίας του οιδήματος και των εκχυμώσεων γύρω από τα βλέφαρα, πρέπει να έχει υπολογιστεί στις 2 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα είστε προσεκτικές/οι γιατί εύκολα μπορεί να επιδεινωθεί το οίδημα και η εκχύμωση. Θα πρέπει να αποφύγετε το σκύψιμο, την έντονη σωματική κόπωση και την έκθεση στον ήλιο. Μετά την αφαίρεση των γαζών και του νάρθηκα θα σας δοθούν οδηγίες για την ουλή, η οποία κρύβεται εύκολα και μέσα στους επόμενους μήνες εξαφανίζεται.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Το κόστος της ρινοπλαστικής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου.