Ρυτιδεκτομή προσώπου και τραχήλου - Facelift

DSC_1316.jpgΚαθώς μεγαλώνουνε στο πρόσωπό μας αθροίζονται δυναμικές ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες σταδιακά γίνονται στατικές και μόνιμες. Το δέρμα του προσώπου και ειδικά του λαιμού χαλαρώνει και αρχίζει να φαίνεται βαρύ -σαν να κρέμεται- γύρω από ανατομικά σημεία (συνδέσμους) στα οποία συγκρατείται.

Έτσι εξηγείται η δημιουργία των ρινοπαρειακών ρυτίδων, των γραμμών θλίψης στο πιγούνι, των μαύρων κύκλων στα μάτια, η χαλάρωση στην κάτω γνάθο και στο λαιμό. 

Στην εμφάνιση ενός κουρασμένου προσώπου συμβάλλουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι είναι: η απώλεια βάρους, το κάπνισμα, η χρόνια έλλειψη ύπνου, η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η χρόνια αφυδάτωση, η μη σωστή διατροφή, η χρόνια χρήση φαρμάκων (πχ στεροειδή) και φυσικά οι βιολογικοί μηχανισμοί γήρανσης που δρουν συνεργικά με τα παραπάνω. 

Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα θεραπειών αντιγήρανσης οι οποίες αν και μπορούν να καθυστερήσουν, δεν μπορουν να υποκαταστήσουν τα αποτελέσματα ενός face και neck lift. Οι δύο αυτές επεμβάσεις παραμένουν οι κορονίδες της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής γιατί μπορούν να επιστρέψουν την εμφάνιση και την ανατομία του προσώπου δεκαετίες πριν.  

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ο όρος ρυτιδεκτομή προσώπου, το γνωστό, με τον αγγλικό του όρο facelift, περιγράφει την επέμβαση που ως σκοπό της έχει να επανατοποθετήσει τους μαλακούς ιστούς πίσω στην ανατομική τους θέση (λίπος, μύες) και να τραβήξει το δέρμα που έχει χάσει τις ελαστικές του ιδιότητες.  Υπάρχουν τρία επίπεδα στα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί: στο δέρμα, στους μύες και τις  απονευρώσεις τους (SMAS) και στο περιόστεο. Ο πιο συχνός τύπος είναι στο επίπεδο του SMAS. 

Ταυτόχρονα με το πρόσωπο γίνεται και διόρθωση της χαλάρωσης του λαιμού, γνωστή ως ρυτιδεκτομή τραχήλου ή necklift. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνδυάζονται με μικρής έκτασης λιποαναρρόφηση στην κάτω γνάθο. 

Τέλος το face και necklift μπορούν να συνδυαστούν με browlift (ανόρθωση μετώπου-φρυδιών), με μεταφορά λίπους στο πρόσωπο, με θεραπείες αναδόμησης της επιδερμίδας (peelings και fractional lasers) καθώς και με τη χρήση ενέσιμου υαλουρονικού οξέος ή βοτουλινικής τοξίνης τύπου-Α. 

Καθώς δε γερνάμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, δεν είμαστε όλοι υποψήφιοι για την ίδια ρυτιδεκτομή. Η επέμβαση σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις προσδοκίες των θεραπευομένων και χρειάζεται σωστή προεγχειρητική εκτίμηση. Μετά από κλινική εξέταση η γιατρός θα σας εξηγήσει τον τύπο του χειρουργείου για τον οποίο είστε κατάλληλοι υποψήφιοι. 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗ 

Οι υποψήφιοι για ρυτιδεκτομή είναι οι ασθενείς που το δέρμα τους παρουσιάζει χαλάρωση, οι υποκείμενες οστέινες δομές του προσώπου τους παραμένουν ισχυρές και το δέρμα τους διατηρεί κάποια ελαστικότητα. Οι ασθενείς συνήθως βρίσκονται μεταξύ 40ου και 60ου έτους, αλλά facelifts μπορούν να γίνουν με επιτυχία και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Το επιτυχημένο facelift δεν είναι εμφανές στους άλλους και οι ασθενείς απλά φαίνονται νεότεροι και πιο "φρέσκοι".

Όπως σε όλες τις κοσμετικές επεμβάσεις οι ασθενείς με μη ρεαλιστικές προσδοκίες πρέπει να αποθαρρύνονται από το χειρουργείο, ενώ εκείνοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, στηθάγχη ή οι βαρείς καπνιστές πρέπει να αποτρέπονται.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΣ 

Η ρυτιδεκτομή προσώπου και τραχήλου γίνεται με γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία και μέθη σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 2,5 με 4 ώρες και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αισθητικές επεμβάσεις όπως βλεφαροπλαστική και ανόρθωση μετώπου/ φρυδιών.  Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΛΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗ

Σε όλες τις ρυτιδεκτομές (προσώπου και τραχήλου) υπάρχει μία τομή η οποία αρχίζει μπροστά από το αφτί και συνεχίζει προς τα πίσω, ακολουθώντας τις φυσικές πτυχές του προσώπου. Οι τομές στην αρχή καλύπτονται από τα μαλλία, στην πορεία ωριμάζουν και εφόσον η επούλωση είναι ανεμπόδιστη, μετά από 8-12 μήνες, είναι δύσκολα διακριτές. 

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σκοπός ενός facelift είναι να δείξει το πρόσωπό σας κατά 15 έως 20 χρόνια νεότερο.  Τα αποτελέσματα μπορούν να έχουν μακροχρόνια διάρκεια, εξαρτάται όμως και από εσάς η συντήρησή τους. Θα λάβετε οδηγίες για αποφυγή ηλιακής γήρανσης και αφυδάτωσης όμως θα πρέπει να θυμάστε ότι το facelift δε σταματάει το χρόνο και ότι οι μηχανισμοί γήρανσης συνεχίζουν να λειτουργούν. Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα ξαναχάνει την ελαστικότητά του και οι υποκείμενοι ιστοί χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα το χειρουργείο να πρέπει να επαναληφθεί μετά από 10-15 χρόνια.  

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ

Το facelift δε θα διορθώσει τις έντονες ρινοπαρειακές αύλακες και τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα, δε θα βελτιώσει την εικόνα των βλεφάρων και τη θέση των φρυδιών και φυσικά δε θα αλλάξει την υφή, το χρώμα και την ελαστικότητα του δέρματος. Μπορεί όμως το καθένα από τα παραπάνω να επιτευχθεί με επεμβάσεις που δύνανται να λάβουν χώρα στον ίδιο χρόνο με το facelift. Το θέμα των προσδοκιών του ασθενούς πρέπει να συζητείται διεξοδικά και πρέπει να γίνεται ανάλυση της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής του εικόνας. 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητήθει να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ

Ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σας, θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που χρειάζεται να κάνετε. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό.

Η γιατρός θα επιμείνει στην αξία της διακοπής του καπνίσματος για 4 εβδομάδες πριν και 4 μετά το χειρουργείο. Είναι ίσως η μόνη αισθητική επέμβαση στην οποία η ουλή και η επούλωση επηρεάζονται τόσο πολύ από τον καπνό.  Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα φωτογραφηθείτε, θα παραγγελθεί ειδικός επίδεσμος και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ

Στην κλινική παραμένετε για το πρώτο 24ώρο όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στις 2 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι, θα έχετε οίδημα, εκχυμώσεις και μειωμένη αισθητικότητα στο πρόσωπο. Συστήνεται αποχή από σπορ και καπνό για 1 μήνα. 

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό επίδεσμο, τον οποίο και θα κρατήσετε για 6 εβδομάδες. Πιθανά να έχετε παροχέτευση η οποία θα αφαιρεθεί τα πρώτα 24ώρα, ενώ θα χρειαστεί να κινητοποιειθείτε το συντομότερο δυνατό. Αν είσαστε διαβητικοί ή καπνιστές θα λάβετε αντιβιωτική αγωγή. Ο πόνος, όταν υπάρχει, αντιμετωπίζεται εύκολα. Αντιθέτα το οίδημα και οι εκχυμώσεις υποχωρούν αργά, και εσείς πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην τα επιδεινώσετε. Τα ράμματα αφαιρούνται την 5η έως 12η μέρα. 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΡΥΤΙΔΕΚΤΟΜΗΣ 

Το κόστος της ρυτιδεκτομής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά του ειδικού επιδέσμου.