Είναι ασφαλές για ένα καπνιστή ή ατμιστή να υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική;

Είναι ασφαλές για ένα καπνιστή ή ατμιστή να υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική;

Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια επιλογή που πολλοί άνθρωποι εξετάζουν για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ωστόσο, για όσους είναι καπνιστές ή ατμίζουν, η ερώτηση είναι εάν η πλαστική χειρουργική είναι ασφαλής υπό αυτές τις συνθήκες.

Το κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό, κάνει δυσκολότερη την επούλωση και μπορεί να καθυστερήσει την επιστροφή στην εργασία και στην κανονικότητα. Τα παραπάνω προκαλούνται από την αγγειοσυσπαστική δράση της νικοτίνης ενώ ο καπνός περιέχει τοξικές ουσίες που αυξάνουν τη φλεγμονή. Ο συνδυασμός τους επηρεάζει τη μικροκυκλοφορία του αίματος, μειώνει την παροχή οξυγόνου και την ανάπτυξη των νέων κυττάρων και επιμηκύνει τη φλεγμονώδη φάση της επούλωσης. Όλα αυτά μπορούν να καταστήσουν τις ουλές ορατές, ή ακόμα να προκαλέσουν διάσπαση, μειώνοντας την επιτυχία μιας πλαστικής χειρουργικής επέμβασης, αλλά και τον βαθμό ικανοποίησης του ασθενούς.

Οι ασθενείς θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Διαφορετικά ο κίνδυνος διάσπασης τραύματος και δύσμορφων ουλών αυξάνεται σημαντικά.  Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν μπορούν να διακόψουν θα πρέπει να είναι ειλικρινείς με τους γιατρούς τους για να γίνει σωστότερη προετοιμασία ή αναβολή του χειρουργείου. Η συμμόρφωση με τις συστάσεις και η σωστή επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι τα κλειδιά για την επιτυχία οποιασδήποτε επέμβασης.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος