Επεκτεινόμενη Βραχιονοπλαστική - Θωρακοπλαστική

DSC_1322.jpg Ένα από τα σημεία που αντιμετωπίζουν έντονη χαλάρωση μετά την απώλεια σωματικού βάρους είναι τα μπράστα. Η χαλάρωση στους πρώην παχύσαρκους είναι μεγαλύτερη και συνήθως εκτείνεται πέρα από την άρθρωση του αγκώνα στο άνω άκρο και πέρα από τη μασχάλη στον κορμό. Η αντιμετώπιση του κρεμάμενου δέρματος σε αυτούς τους ασθενείς είναι η επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική, η οποία διορθώνει το περίγραμμα όχι μόνο των άνω άκρων αλλά και του θώρακα, σε αρκετές περιπτώσεις. 

Τι μπορεί να γίνει 

Η περίσσεια δέρματος, η παρουσία ραγάδων και μικρής έως μεσαίας ποσότητας λίπους στον υποδόριο ιστό του βραχίονα, του πήχη και του πλάγιου θωρακικού τοιχώματος αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά και το χειρουργείο ονομάζεται επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική (extended brachioplasty) και θωρακοπλαστική (thoracoplasty). Σκοπός του χειρουργείου είναι να αποκατασταθεί το φυσιολογικό περίγραμμα του άνω άκρου και του κορμού.  Η περίσσεια δέρματος αντιμετωπίζεται με μία οριζόντια τομή στον κάθετο άξονα του βραχίονα όταν τα άκρα είναι σε απαγωγή, η οποία μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον πήχη ( επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική) ή/ και το πλάγιο θωρακικό τοίχωμα δια μέσου της μασχάλης (επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική + θωρακοπλαστική). Η επέμβαση συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση.  Η γιατρός θα σας εξηγήσει ποια τεχνική έχει ένδειξη για εσάς με βάση το ιστορικό και την κλινική σας εξέταση. 

Η ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΒΡΑΧΙΟΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ με ΘΩΡΑΚΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική προτείνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν χάσει πολλά κιλά, συνήθως μετά από βαριατρικό χειρουργείο, και οι οποίοι παρουσιάζουν κάθετη περίσσεια δέρματος στο βραχίονα, όταν αυτός είναι σε απαγωγή και οριζόντια περίσσεια στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Ως αποτέλεσμα του χειρουργείου υπάρχει μία οριζόντια τομή στην έσω επιφάνεια του βραχίονα, η οποία στο ένα άκρο τερματίζει πέρα από τον αγκώνα και στο άλλο πέρα από τη μασχάλη, στη μέση μασχαλιαία γραμμή. Το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών πρέπει να συζητείται με την/τον ασθενή πριν την επέμβαση, ο οποίος πρέπει να είναι ενήμερος ότι παρά τη σημαντική βελτίωση  στο περίγραμμα των άνω άκρων και του κορμού του θα υπάρχει μία τομή που θα είναι εμφανής μέσα από συγκεκριμένα ρούχα. 

Σε ποίους απευθύνεται η επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική

Υποψήφιοι για επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική είναι οι ενήλικες ασθενείς με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, οι οποίοι έχουν σταθεροποιήσει το σωματικό τους βάρος, έχουν αποκτήσει φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος) και δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 3 με 4 ώρες. Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για 24 ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών. 

Πως θα είναι οι ουλές μετά την επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική

Το είδος των ουλών εξαρτάται από το χειρουργείο που θα επιλεγεί. Στην επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική θα υπάρχει μία τομή που θα ξεκινάει από τη μασχάλη και θα τελειώνει μετά την άρθρωση του αγκώνα. Περισσότερο εμφανείς είναι οι ουλές στην επεκτεινόμενη βραχιονοπλαστική με θωρακοπλαστική, στην οποία η τομή ξεκινάει λίγο πριν τον αγκώνα και δια μέσου της μασχάλης συνεχίζει στο θώρακα στη μέση μασχαλιαία γραμμή. Οι ουλές καλύπτονται από τα ρούχα το χειμώνα και το καλοκαίρι με ειδικό makeup σώματος. Για τους πρώτους 8 μήνες είναι εμφανείς, μετά από το διάστημα αυτό αποχρωματίζονται, ρικνώνονται και γίνονται λιγότερο έντονες. Για την πλειονότητα ωστόσο των ασθενών, οι ουλές είναι αμελητέες μπροστά στη βελτίωση στο περίγραμμα του σώματός τους. Για την αποφυγή δύσμορφων ή υπερτροφικών ουλών θα σας δοθούν οδηγίες αμέσως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, ενώ θα μπείτε σε πρόγραμμα παρακολούθησης στην περίπτωση που έχετε ιστορικό χηλοειδών.  

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων 

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και θα παραμείνουν σταθερά, εφόσον οι ασθενείς δεν αυξήσουν το σωματικό τους βάρος και διατηρήσουν ένα μέτριο επίπεδο άσκησης. Οι ουλές θα είναι εμφανείς τους πρώτους 8 μήνες, ενώ μετά από αυτό το διάστημα αποχρωματίζονται και ρικνώνονται. 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της επεκτεινόμενες βραχιονοπλαστικής και θωρακοπλαστικής

Σε μία βραχιονοπλαστική και θωρακοπλαστική το δέρμα της οπίσθιας και έσω επιφάνειας του βραχίονα αφαιρείται και μαζί με αυτό παλιές ραγάδες και ουλές. Το χειρουργείο δε θα διορθώσει την ποιότητα του δέρματος που θα μείνει και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι κάποιες ραγάδες και η λέπτυνση του δέρματος θα παραμείνουν και μετά την επέμβαση αλλά θα είναι λιγότερο εμφανείς, επειδή το δέρμα που διατηρείται διατείνεται. 

Από τους σοβαρότερους περιορισμούς του χειρουργείου της βραχιονοπλαστικής είναι η ύπαρξη παλαιών δύσμορφων ουλών και χηλοειδών σε άλλα σημεία του σώματος, γιατί η πιθανότητα να δημιουργηθούν χηλοειδή στους βραχίονες είναι μεγάλη. Επίσης, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, με καθυστερημένη επούλωση, που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή εκείνοι με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από χειρουργεία αισθητικής φύσεως. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την βραχιονοπλαστική

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητηθεί να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δοθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρέπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με βάση το ιστορικό σας. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό στα χαμηλότερα επίπεδα, γιατί πιθανές διακυμάνσεις μπορεί να αναβάλλουν το χειρουργείο και θα σας ζητηθεί ήπια εξάσκηση των μυών του βραχίονα ένα μήνα πριν το χειρουργείο.  

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικό πιεστικό ένδυμα, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τι πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για μία μέρα, όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στη 1 εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα.  Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό πιεστικό ένδυμα το οποίο και θα κρατήσετε για 6 εβδομάδες. Πιθανά να έχετε παροχετεύσεις, οι οποίες θα αφαιρεθούν τα πρώτα 24ώρα, ενώ θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατό. Ο πόνος και το οίδημα όταν υπάρχουν αντιμετωπίζονται εύκολα. Επειδή οι ραφές είναι ενδοδερμικές δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ράμματα. 

Ποιο είναι το κόστος  της επεκτεινόμενης βραχιονοπλαστικής

Το κόστος της βραχιονοπλαστικής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά του ειδικού πιεστικού ενδύματος.