ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Στην εποχή της πανδημίας η σκέψη όλων έχει επηρεαστεί. Ο χρόνος που περάσαμε, προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωσή του κορονοϊού, στην καραντίνα, μας έκανε να σκεφτούμε περισσότερο τη ζωή μας, τους φίλους μας και όλα όσα θέλουμε να ζήσουμε και να αλλάξουμε. 

Και ενώ η ζωή μετά την καραντίνα, συνεχίζεται φαινομενικά με τους ίδιους ρυθμούς, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Το τώρα έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. 

Τώρα περισσότεροι άνθρωποι ζητάνε από τους Πλαστικούς Χειρουργούς τους αισθητικές επεμβάσεις, που ήθελαν χρόνια να τις κάνουν. Πριν όμως εξηγήσουμε γιατί οι επεμβάσεις Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής είναι ασφαλείς την περίοδο του κορονοϊού θα χρειαστεί να δούμε τι έχει συμβεί στη χώρα μας μετά και μέσα στην καραντίνα. 

- Από τις πρώτες μέρες της καραντίνας η Ελληνική Εταιρία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) εξέδωσε οδηγίες, που αφορούσαν την πλήρη αποχή από μη επείγοντα περιστατικά, τόσο για τα τακτικά χειρουργεία όσο και για τη λειτουργία των ιατρείων μας. Το ίδιο συνέβη σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. 

- Οι συστάσεις αυτές αφορούσαν την περίοδο της εξάπλωσης της λοίμωξης με COVID-19 και ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με τις αποφάσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ως αποτέλεσμα τα ιατρεία μας παρέμειναν κλειστά, αλλά επείγουσες ή υψηλής προτεραιότητας χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς με τραύματα, σοβαρές λοιμώξεις ή νεοπλασματικές εξεργασίες γίνονταν κανονικά.

- Από τις 4 Μαΐου έως τις 18 Μαΐου 2020 διανύσαμε την περίοδο της αυξημένης επαγρύπνησης, όπου πάλι σύμφωνα με την ΕΕΠΕΑΧ δεν επιτρέπονταν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, αλλά λειτουργούσαμε στα ιατρεία μας με όλα τα προληπτικά μέτρα ατομικής και κοινωνικής υγιεινής, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια των ασθενών μας και των συνεργατών μας.

- Μετά τις 18 Μαΐου 2020 έως σήμερα, με γνώμονα τα επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία μπορεί να αλλάξουν, διανύουμε τη δεύτερη φάση, όπου επιτρέπονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασθενής διαθέτει αρνητικό διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης της λοίμωξης από COVID-19 και το χειρουργείο δεν προκαλεί πρόσθετους κινδύνους για την υγεία του.

Στη χώρα μας επομένως, έχουν παρθεί και τηρηθεί από τους Πλαστικούς Χειρουργούς όλα τα μέτρα εκείνα που συνέβαλαν στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας και στην προάσπιση της υγείας των ασθενών μας.

Τώρα, και μέχρι να μπούμε στην τρίτη φάση, του πλήρη ελέγχου της εξάπλωσης του ιού, είναι ασφαλής η πραγματοποίηση των χειρουργείων της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής και όλων εκείνων των αισθητικών παρεμβάσεων που βελτιώνουν την εικόνα, τη ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών μας, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα μέτρα από τους γιατρούς και τις κλινικές για τους ασθενείς. 

Η υπεύθυνη στάση όλων μας έβγαλε τη ζωή μας από την καραντίνα και έδωσε ώθηση στα σχέδιά μας!

Εκδήλωση ενδιαφέροντος