Μειωτική μαστών

Ορίζουμε την επέμβαση μείωσης του όγκου και του βάρους των μαστών. Πραγματοποιείται σε γυναίκες με μεγαλομαστία (μικρή, μεσαία, σοβαρή), γιγαντομαστία ή/και ασυμμετρία μαστών, ενώ όταν συνυπάρχει πτώση πρέπει να συνδυαστεί με ανόρθωση μαστών/ μαστοπηξία.

Το μέγεθος του γυνακείου στήθους καθορίζεται απο παράγοντες όπως: τα γονίδια που έχει κληρονομήσει η θεραπευόμενη, τις ορμόνες και το σωματικό της βάρος. Η απώλεια ωστόσο σωματικού βάρους, η χρήση ειδικών σουτιέν, η λήψη σκευασμάτων από το στόμα ή αλοιφών για μασαζ είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε ποίους απευθύνεται η επέμβαση

Η επέμβαση απευθύνεται σε νεαρές έφηβες με νεανική γιγαντομαστία ή γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους και επιθυμούν να μειώσουν το μέγεθος του στήθους τους για καθαρά αισθητικούς ή ιατρικούς λόγους ή συνδυασμό αυτών. Συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος στην πλάτη ή τον αυχένα, εντυπώματα στους ώμους και τις ωμοπλάτες από τις τιράντες των σουτιέν, χρόνιοι πονοκέφαλοι, μουδιάσματα στα χέρια, και δερματίτιδες κάτω από τους μαστούς αποτελούν ένδειξεις για μειωτική επέμβαση μαστών. Ένδειξη για χειρουργείο όμως έχουν και οι γυναίκες εκείνες που δεν μπορούν να ντυθούν ή να αθληθούν όπως θέλουν ή νοιώθουν ντροπή για το μέγεθος του στήθους τους. Η επέμβαση αν και ανήκει στις αισθητικές επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής έχει έντονα επανορθωτικό χαρακτήρα και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη λειτουργικότητα των ασθενών.

Πως γίνεται η επέμβαση

Το είδος της επέμβασης που θα επιλέξει η γιατρός εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και τις προσδοκίες της ασθενούς. Σημαντικά στη λήψη αποφάσεων είναι το μέγεθος των μαστών, η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία και οι μετρήσεις που θα γίνουν κατά την κλινική εξέταση. Ως γενική αρχή μικρές υπερτροφίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιποαναρρόφηση μόνο, ενώ σε μεγαλύτερες η λιποαναρρόφηση συνδυάζεται με αφαίρεση δέρματος, μαζικού αδένα και ινολιπώδους ιστού. Σε αυτή την περίπτωση ο μαστός επαναδιαμορφώνεται (breast remodeling) για να αποκτήσει μικρότερο μέγεθος με την ίδια προβολή. Η θηλή τοποθετείται στη νέα της θέση μέσω ένος δερμοπαρεγχυματικού κρημνού, που εξασφαλίζει την αιμάτωση και τη νεύρωσή της. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορεί να χρησημοποιηθούν, η γιατρός όμως θα κρίνει και θα σας εξηγήσει ποια και γιατί έχει ένδειξη στην κάθε ασθενή.

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Η μειωτική μαστών γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι από 2 έως 4 ώρες, ενώ εξαιτίας της λήψης γενικής αναισθησίας και της διάρκειας του χειρουργείου κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση.

Πως θα είναι οι ουλές μετά το χειρουργείο

Το είδος των ουλών εξαρτάται από το χειρουργείο που θα επιλεγεί. Σε μικρές υπερτροφίες, που πραγματοποιείται μόνο λιποαναρρόφηση, οι τομές είναι μικρότερες του 0,5 cm και κλείνουν χωρίς να αφήσουν σημάδι. Στις μεγαλύτερες υπερτροφίες που απαιτείται να γίνει επαναδιαμόρφωση του μαστού, υπάρχει μία τομή γύρω από τη θηλή και σε συνέχεια με αυτή μία κάθετη τομή ή τομή σχήματος .   Η τομή επουλώνει και ωριμάζει για αρκετούς μήνες και το σημάδι που καταλειπει, συνήθως, δεν είναι εύκολα αντιληπτό, ενώ καλύπτεται πάντα από το στηθόδεσμο. Για την πλειοψηφία των γυναικών η ύπαρξη των ουλών είναι αμεληταία μπροστά στην ανακούφιση που νοιώθουν από τη μείωση του βάρους των μαστών τους.

Ανεξάρτητα από αυτό, θα σας δωθούν οδηγίες άμεσα μεταγχειρητικά για την αποφυγή δύσμορφων ουλών ενώ θα μπείτε σε πρόγραμμα παρακολούθησης στην περίπτωση που έχετε ιστορικό χειλοειδών. 

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και θα παραμείνουν σταθερά εφόσον η γυναίκα δε λάβει ορμόνες, μείνει έγκυος ή αυξήσει πολύ το βάρος της. Επίσης στις έφηβες με νεανική γιγαντομαστία, επείδη ο οργανισμός συνεχίζει να παράγει οιστρογόνα, υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης της υπερτροφίας. Ακόμη οι μαστοί που έχουν υποβληθεί σε μειωτική θα συμπεριφερθούν όπως ακριβώς οι μη χειρουργημένοι μαστοί, υπακούοντας στον νόμο της βαρύτητας και αποκτώντας σταδιακά πτωτική τάση με την πάροδο του χρόνου. Η πτώση αυτή ωστόσο θα είναι μικρότερη, συγκριτικά με αυτή που θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί το χειρουργείο, και εν μέρη μπορεί να προληφθεί με τη χρήση ειδικών αθλητικών στηθόδεσμων.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του χειρουργείου

Μειωτική μαστών μπορεί να γίνει σε νεαρές γυναίκες από την ηλικία των 20 χρόνων. Νωρίτερα μπορούν να χειρουργηθούν μόνο οι έφηβες με γιγαντομαστία στις οποίες το μέγεθος των μαστών είναι σταθερό για τουλάχιστον 12 με 24 μήνες. Στην περίπτωση επανεπέμβασης πρέπει να γίνει η ίδια τεχνική με το πρώτο χειρουργείο. Το χειρουργείο αυτό δεν πραγματοποιείται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή σε περίοδο που δεν έχει ολοκληρωθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός. Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή εκείνες με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από αυτό το χειρουργείο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μειωτική στήθους

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλη για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους.  Επίσης θα σας ζητήθει να διακόψετε τη χρήση συμπληρωμάτων και φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος και να απέχετε από το κάπνισμα. Στη συνέχεια ο/η αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με μαστογραφία και υπέρηχο μαστών.

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα χρειαστεί να γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικός στηθόδεσμος, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τι πρέπει να προσέξετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για το πρώτο 24 ώρο όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στις 2 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένοι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα. 

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό στηθόδεσμο τον οποίο και θα κρατήσετε για 6 έβδομάδες. Πιθανά να έχετε παροχέτευση η οποία θα αφαιρεθεί τα πρώτα 24ώρα, ενώ θα χρειαστεί να κινητοποιειθείτε το συντομότερο δυνατό. Ο πόνος και το οίδημα όταν υπάρχουν αντιμετωπίζονται εύκολα. Επειδή οι ραφές είναι ενδοδερμικές δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ράμματα. Σε περίπτωση που σκέφτεστε μελλοντική εγκυμοσύνη ζητήστε από τη γιατρό να σας εξηγήσει αν και πόσο επηρεάζεται ο θηλασμός και το αποτέλεσμα του χειρουργείου.

Ποιο είναι το κόστος  της μειωτικής μαστών

Το κόστος της μειωτικής μαστών υπολογίζεται αθροίζοντας την αμοιβή της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η ασθενής, της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά των ειδικών στηθόδεσμων. 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος