Ρήξη Ενθεμάτων

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΡΗΞΗ

Η αυξητική των μαστών παραμένει από τις συχνότερες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής.  Τα πρώτα ενθέματα σιλικόνης κυκλοφόρησαν το 1960. Από τότε η τεχνολογία γύρω από την κατασκευή τους έχει εξελιχθεί σημαντικά. Σήμερα χρησιμοποιούμε ενθέματα σιλικόνης 5ης γενιάς με συνεκτική γέλη και σταθερό σχήμα. Οι συσκευές αυτές είναι πιο ασφαλείς και αξιόπιστες από ποτέ, παραμένουν όμως μικρές πιθανότητες εμφάνισης  ρήξης. Οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται κατά 1% για κάθε έτος μετά τη χρήση τους.  

Οι αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη ρήξη δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι. Μεταξύ άλλων ενοχοποιούνται ο τρόπος κατασκευής τους, το πόσο ισχυρό είναι το κέλυφός τους, η αναδίπλωση μέσα στην κάψα ή λάθη τεχνικής από τον χειρουργό.  

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΡΗΞΗ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ

Η ασθενής, ειδικά όταν φέρει νεότερα ενθέματα, μπορεί να μην αντιληφθεί άμεσα τη ρήξη. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζεται μικρή ή σημαντική ασυμμετρία, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Η ρήξη δε συνοδεύεται με πόνο, ούτε ερυθρότητα. Μπορεί να εμφανιστεί όμως λεμφαδενοπάθεια στη σύστοιχη μασχάλη, με σκληρούς, διογκωμένους και ανώδυνους λεμφαδένες.     

Η κλινική εξέταση από Πλαστικό Χειρουργό ή Χειρουργό Μαστού είναι πολύ σημαντική, όμως η διάγνωση επιβεβαιώνεται με απεικόνιση και ειδικά με μαγνητική τομογραφία.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΡΗΞΗ

Οι ρήξεις αν και δεν αποτελούν επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία της ασθενούς, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται χωρίς αναβολές. Η σιλικόνη που απελευθερώνεται μέσα στην κάψα δημιουργεί αντιδραστικό ιστό και άσηπτη φλεγμονή, ενώ το σχήμα του μαστού αρχίζει να αλλάζει. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τις προσδοκίες της ασθενούς. Συνίσταται πάντα η αφαίρεση των ενθεμάτων, των κοκκιωμάτων σιλικόνης και της κάψας. Η αντικατάσταση των ενθεμάτων κρίνεται απαραίτητη στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε ασθενείς όμως που έχουν ικανοποιητικούς μαστούς μπορούν εύκολα να αυξήσουν περαιτέρω τους όγκους των μαστών τους με λιπομεταφορά. 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος