Ανόρθωση μηρών

Η έσω επιφάνεια των μηρών καλύπτεται από μία σχετικά λεπτή δερμίδα και επιδερμίδα, την ίδια στιγμή που κάτω από αυτές υπάρχει μία σχετικά ανίσχυρη επιπολής περιτονία. Στις γυναίκες εναποτίθεται λίπος στην περιοχή, σε αντίθεση με τους άντρες που έχουν άλλες λιποαποθήκες. Ως αποτέλεσμα της χρόνιας δράσης της βαρύτητας, της απότομης απώλειας σωματικού βάρους, των συχνών αυξομειώσεων του σωματικού βάρους, του καπνίσματος αλλά κυριώς της αποχής από την άσκηση το δέρμα στην έσω επιφάνεια των μηρών χαλαρώνει. Το νεανικό περίγραμμα των ποδιών χάνεται και οι γυναίκες αρχίζουν να αναζητούν τρόπους για να αποκαταστήσουν τη σφιγηλότητα και τη γράμμωση των ποδιών τους. Εφόσον το ζητούμενο είναι τα καλλίγραμμα πόδια και υπάρχει έντονη χαλάρωση στην έσω επιφάνεια των μηρών η απάντηση είναι η έσω μηροπλαστική ή ανόρθωση μηρών. Η έξω μηροπλαστική είναι μία λιγότερο συχνή, αλλά εξίσου σημαντική επέμβαση, η οποία δίνει λύση στις έντονες λιποδυστροφίες στην περιοχή του τροχαντήρα και πραγματοποιείται όταν μετά από λιποαναρρόφηση στην έξω πειφάνεια των μηρών υπάρχει σημαντική περίσσεια δέρματος. Η έξω μηροπλαστική ανήκει στις επεμβάσεις της βαριπλαστικής χειρουργικής.

Τι μπορεί να γίνει 

Η περίσσεια δέρματος, η παρουσία ραγάδων και η παρουσία μικρής –μεσαίας λιποδυστροφίας στην έσω επιφάνεια του μηρού αντιμετωπίζονται μόνο χειρουργικά και το χειρουργείο ονομάζεται ανόρθωση μηρών ή έσω μηροπλαστική (medial thigh lift). Σκοπός του χειρουργείου είναι να σμηλευτεί ένα πίο λεπτό και σφικτό κάτω άκρο.  Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι έσω μηροπλαστικής, η οριζόντια όταν υπάρχει μικρή περίσσεια δέρματος μόνο στον κάθετο άξονα του μηρού, η κάθετη, στην οποία η περίσσεια δέρματος είναι στον οριζόντιο άξονα και ο συνδυασμός τους στην οποία υπάρχει περίσσεια και στους δύο άξονες. Η επέμβαση συνδυάζεται πάντα με λιποαναρρόφηση σε όλο τον μηρό, ενώ προτείνεται μόνο λιποαναρρόφηση σε ασθενείς με μικρή χαλάρωση και αρκετό υποδόριο λίπος. Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν εναπόθεση μεγάλης ποσότητας λίπους στην περιοχή των τροχαντήρων  (λιποδυστροφία) η λιποαναρρόφηση από μόνη της δεν μπορεί να δώσει λύση και πρέπειν αν συνδυαστεί με αφαίρεση δέρματος στον κάθετο άξονα της έξω επιφανείας του μηρού. Το χειρουργείο αυτό ονομάζεται έξω μηροπλαστική.  Η γιατρός θα σας εξηγήσει ποια τεχνική έχει ένδειξη για εσάς με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέτασή σας. 

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ έσω ΜΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 

Η οριζόντια έσω μηροπλαστική προτείνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν μικρή χαλάρωση, η οποία διορθώνεται με έλξη του δέρματος προς τα πάνω, στον κάθετο άξονα του μηρού. Η επέμβαση αφήνει μία τομή, που ξεκινάει από τη βουβωνική αύλακα συνεχίζει στο περινεο και τελειώσει στο σημείο που αρχίζει η γλουτιαία αύλακα πίσω. Οι ουλές δεν είναι εμφανείς από το μαγιό, αλλά το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών πρέπει να συζητείται διεξοδικά με την/τον ασθενή πριν την επέμβαση. 

ΚΑΘΕΤΗ έσω ΜΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 

Η κάθετη μηροπλαστική προτείνεται σε ασθενείς που έχουν μεγάλη χαλάρωση, η οποία διορθώνεται με έλξη του δέρματος προς τα πίσω, στον κάθετο άξονα του μηρού. Η επέμβαση αφήνει μία τομή στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού που ξεκινάει από τη ρίζα του μηρού και εκτείνεται μέχρι λίγο πάνω από την άρθρωση του γόνατος. Οι ουλές είναι εμφανείς έξω από το μαγιό, καλύπτονται με ειδικό makeup τους πρώτους 8 μήνες και μετά καθώς ωριμάζουν ρικνώνονται και γίνονται λιγότερο εμφανείς. Το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών στη μηροπλαστική πρέπει να συζητείται διεξοδικά με την/τον ασθενή πριν την επέμβαση. 

ΚΑΘΕΤΗ και ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ έσω ΜΗΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ 

Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων επεμβάσεων ανορθώνει και συσφίγγει την έσω επιφάνεια των μηρών σε ασθενείς με μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους και σημαντική χαλάρωση. Η αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος γίνεται και προς τους δύο άξονες και πραγματοποιείται ταυτόχρονα με λιποαναρρόφηση. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς έχουν μία οριζόντια και μία κάθετη τομή. Το θέμα των μετεγχειρητικών ουλών πρέπει να συζητείται διεξοδικά με τις/τους ασθενείς. Η συντρηπτική πλειψηφία των ασθενών ωστόσο βελτιώνει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους και την κοινωνικότητά τους και ελάχιστα αναφέρονται στις ουλές.  

Σε ποίους απευθύνεται η μηροπλαστική

Υποψήφιοι για μηροπλαστική είναι οι ενήλικες ασθενείς με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, οι οποίοι έχουν σταθεροποιήσει το σωματικό τους βάρος, έχουν αποκτήσει φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος) και δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Ποιο είναι το είδος της αναισθησίας

Η μηροπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι από 2 έως 4 ώρες. Μετά το χειρουργείο κρίνεται σκόπιμη η παραμονή στην κλινική για λίγες ώρες και η άμεση κινητοποίηση των ασθενών.

Πως θα είναι οι ουλές μετά την μηροπλαστική

Το είδος των ουλών εξαρτάται από το χειρουργείο που θα επιλεγεί. Έαν πραγματοποιηθεί οριζόντια μηροπλαστική θα υπάρχει μία τομή που κρύβεται στη φυσική πτυχή που σχηματίζεται ανάμεσα στο μηρό και τον κορμό. Στην κάθετη μηροπλαστική η τομή είναι διαμήκης, παράλληλη με το μηριαίο οστό, μήκους αρκετών εκατοστών και κρύβεται στην έσω επιφάνεια του μηρου. Ο συνδυασμός της κάθετης και οριζόντιας εσω μηροπλαστικής αφήνει μία τομή σχήματος Τ περίπου. Τέλος, στην έξω μηροπλαστική (outer thigh lift) υπάρχει μία τομή στην έξω επιφάνεια του μηρού από τη γραμμή του εσώρουχου μέχρι τη μεσότητα του μηρού. Για τους πρώτους 8 μήνες οι ουλές είναι εμφανείς, μετά αποχρωματίζονται, ρικνώνονται και γίνονται λιγότερο έντονες. Οι ουλές καλύπτονται από τα ρούχα το χειμώνα και το καλοκαίρι με ειδικό makeup σώματος. Για την πλειονότητα ωστόσο των γυναικών, ακόμα και στην έξω μηροπλαστική, οι ουλές είναι αμελητέες μπροστά στη βελτίωση στο περίγραμμα του σώματός τους. Για την αποφυγή δύσμορφων ή υπερτροφικών ουλών θα σας δωθούν οδηγίες αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ θα μπείτε σε πρόγραμμα παρακολούθησης σε περίπτωση που έχετε ιστορικό χηλοειδών.  

Ποια θα είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων 

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν μόνιμα και θα παραμείνουν σταθερά, εφόσον οι ασθενείς δεν αυξήσουν το σωματικό τους βάρος και διατηρήσουν ένα μέτριο επίπεδο άσκησης. Οι ουλές θα είναι εμφανείς τους πρώτους 8 μήνες, ενώ μετά από αυτό το διάστημα αποχρωματίζονται και ρικνώνονται. 

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της μηροπλαστικής

Σε μία έσω μηροπλαστική το δέρμα της οπίσθιας και έσω επιφάνειας του μηρού αφαιρείται και μαζί με αυτό παλιές ραγάδες. Το χειρουργείο δε θα διορθώσει την ποιότητα του δέρματος που θα μείνει και οι ασθενείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι κάποιες ραγάδες και η λέπτυνση του δέρματος θα παραμείνουν και μετά την επέμβαση, αλλά θα είναι λιγότερο εμφανείς, επειδή το δέρμα που διατηρείται διατείνεται. Τόσο η έσω όσο και η έξω μηροπλαστική δεν προκαλούν ανόρθωση των γλουτών.

Από τους σοβαρότερους περιορισμούς του χειρουργείου της μηροπλαστικής είναι η ύπαρξη παλαιών δύσμορφων ουλών και χηλοειδών σε άλλα σημεία του σώματος, γιατί η πιθανότητα να δημιουργηθούν υπερτροφικές ουλές στους μηρούς είναι μεγάλη. Επίσης, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, με καθυστερημένη επούλωση, που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή εκείνοι με δυσμορφικό σύνδρομο πρέπει να αποτρέπονται από χειρουργεία αισθητικής φύσεως. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την μηροπλαστική

Η γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική σας κατάσταση και το ιστορικό σας και εφόσον κρίνει ότι είστε κατάλληλοι για το χειρουργείο θα σας ενημερώσει για τις πιθανές επιπλοκές και όσα χρειάζεται να γίνουν για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισής τους. Επίσης θα σας ζητήθει να διακόψετε το κάπνισμα και να απέχετε από τη χρήση συμπληρωμάτων που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Στη συνέχεια η/ο αναισθησιολόγος θα σας μιλήσει για το είδος της αναισθησίας που θα λάβετε και τις πιθανές επιπλοκές. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την επέμβαση

Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεστε θα σας δωθούν οδηγίες για τα φάρμακα που πιθανά λαμβάνετε και πρεπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν, καθώς για τον συμπληρωματικό έλεγχο που πιθανά χρειάζεται να κάνετε με βάση το ιστορικό σας. Το βάρος σας πρέπει να παραμείνει σταθερό στα χαμηλότερα επίπεδα, γιατί πιθανές διακυμάνσεις μπορεί να αναβάλλουν το χειρουργείο και θα σας ζητηθεί ήπια εξάσκηση των μυών του κάτω άκρου 2-3 μήνες πριν το χειρουργείο.  

Η γιατρός θα σας εξηγήσει την αξία της διακοπής του καπνίσματος και της σωστής διατροφής στην επούλωση των τραυμάτων. Μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο θα γίνουν μετρήσεις για να παραγγελθεί ειδικό πιεστικό ένδυμα, θα φωτογραφηθείτε και θα υπογράψετε το έντυπο συναίνεσης. 

Τί πρέπει να κάνετε μετά την επέμβαση

Στην κλινική παραμένετε για λίγες ώρες όμως ο χρόνος αποχής από την εργασία σας πρέπει να έχει υπολογιστεί στις 2 εβδομάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορείτε να κάνετε ελαφριές εργασίες πολύ νωρίτερα, όμως γενικά θα νοιώθετε καταβεβλημένες/οι. Συστήνεται επίσης αποχή από σπορ για 1μήνα. 

Βγαίνοντας από το χειρουργείο θα φορέσετε ειδικό πιεστικό ένδυμα το οποίο και θα κρατήσετε για 6 εβδομάδες. Πιθανά να έχετε παροχέτευση η οποία θα αφαιρεθεί τα πρώτα 24ώρα, ενώ θα χρειαστεί να κινητοποιηθείτε το συντομότερο δυνατό. Ο πόνος και το οίδημα όταν υπάρχουν αντιμετωπίζονται εύκολα. Επειδή οι ραφές είναι ενδοδερμικές δε χρειάζεται να αφαιρεθούν ράμματα. 

Ποιο είναι το κόστος  της μηροπλαστικής

Το κόστος της μηροπλαστικής υπολογίζεται αθροίζοντας το κόστος της κλινικής, στην οποία χειρουργείται και νοσηλεύεται η/ο ασθενής, την αμοιβή της Πλαστικού Χειρουργού και της/του Αναισθησιολόγου. Στα έξοδα πρέπει να συνυπολογιστεί η αγορά του ειδικού πιεστικού ενδύματος.